Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Irjanteen kirkonseutu ja kirkko

Irjanteen kirkko on Satakunnan vanhin puukirkko ja rakennettu 1731. Se on jo kolmas samalla paikalla sijaitseva kirkko ja muodoltaan ns. pitkäkirkko, jonka sivuilla on kylkiäiset.

Kirkon vieressä on kellotapuli, joka on rakennettu 1758. Sen rakennusmestarina on toiminut porilainen Thomas Ravonius. Kirkon vieressä on vanha hautausmaa jonne on haudattu vainajia viimeksi 1800-luvulla.

Jäljellä on vieläkin muutamia rautaisia muistomerkkejä haudoista sekä muutama hautakivi. Lisäksi kirkkomaalla on taideteos Elämänpuu, jonka on veistänyt Marjatta Weckström. Se on hankittu Mirjam Lahdenrannan testamenttilahjoituksen varoilla.

Irjanteelle on johtanut ns. Ruumistie Lapin ja Eurajoen nykyisellä rajalla sijaitsevasta Santolvin kirkkomäestä Rikantilan, Lutan, Sydänmaan ja Kaukomäen kautta. Vainajat tuotiin haudattaviksi Irjanteelle joko miesvoimin tai hevosen vetäminä.

Kirkko Kaukomäentieltä katsottuna

Kirkon Mullilan puoleinen pääty

Alttaritaulun maalaaja ei ole tiedossa

Hahmot esittävät apostoleja

 

 

Tiimalasista sai kirkkoväki ennen vanhaan seurata saarnan pituutta

 

Ruumispaarit jossa teksti : Mitäs koreilet sinä wajwainen tuhka ja multa.Nin se kuitengin sihen loppu.Tänäpänä kuningas huamena kuolut. (Jesus Siirakin kirja 10 luku, jakeet 9 ja 12)

Elämänpuu

 

 

 

 

----- teksti ja kuvat Leena Falttu------lähde : Kotiseutumme Eurajoki osa XII----

 

©2020 Irjanteen museosivut - suntuubi.com