Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Kellarin asemuseo valmistui 1992

Lahjakirja Toivo Vaaltolta

Kun maatalousmuseon toinen rakennusvaihe oli saatu päätökseen 1989, ilmeni jälleen                          lisärakentamistarvetta, kun autoilija Toivo Vaalto antoi Kotiseutuyhdistykselle lahjakirjan.

Lahjakirjassa luki seuraavasti :

"Lahjoitan täten  Eurajoen Kotiseutyhdistykselle kokoamani ja omistamani asekokoelman  - seuraavin ehdoin". Ehdoissa todettiin mm. että kokoelma  on sijoitettava  Irjanteen museoon, pidettävä yhtenäisenä ryhmänä, ja kokoelmalle on  rakennettava koko vuoden lämpimänä pysyvä tila, joka on suojattu tulipalolta ja varkauksilta. Lisäksi Vaalto pidätti itselleen oikeuden lainata käyttöönsä jokin ase halutessaan ja hyväksyä mahdollinen rakennussuunnitelma.

Tilat maan alle

Asemuseon tilat päätettiin rakentaa maan alle, koska maan päälle tuleva tila koettiin maisemaan sopimattomaksi ja häiritsevän myös kirkon näkymistä Huhdantien suuntaan. Tuomo Jalonen teki  piirustukset ja urakka päätettiin teettää Rakennusliike Markku Laakeristolla. Eurajoen kunta tuki  hanketta 150 000 eurolla, sillä ehdolla, että kotiseutuyhdistys luovuttaisi asekellarin tarvittaessa väestönsuojelun johtokeskukseksi. Loput tarvittavista rahoista lainattiin pankeista.

 

4.10.1990 allekirjoitettiin asemuseon rakennusurakkasopimus Rak.liike Markku Laakeriston kanssa.    Henkilöt vasemmalta : Heimo Junnila (museoidenhoitokunnan pj), Antti Norokallio (museotmikunnan pj), Markku Laakeristo (istumassa), Kauko Kaunisto (museotmikunnan siht), Tuomo Jalonen (rakennuksen suunnittelija), Anja Tuominen (kotiseutuyhd. pj)ja Paavo Kallikari (yhdistyksen siht.) Kuva Kotiseutuyhdistyksen arkistosta.

Maanalaisen rakennuksen kooksi tuli 60 neliötä ja siihen tehtiin maan päälle porrashuone ja kaksi   WC-tä. Kellarimuseon sisustustyöt tehtiin talkoilla. Eurajoen Säästöpankki   lahjoitti isojen lasivitriinien lasit. Esineitä asemuseossa on kaikkiaan noin 330, joista ampuma-aseita noin 150.

Lisäksi museossa on muuta mm. sotaan liittyvää pikkuesineistöä sekä ravikuningatar Vipun pokaaleja ym. Toisessa huoneessa on pidetty myös vaihtuvia näyttelyitä kuten kotien tekstiilit,   ruokailu-ja ruoanvalmistusesineet ja kastepuvut. Rakennus tuli maksamaan noin 327 000 markkaa ja se valmistui marraskuussa 1991. Avajaiset pidettiin 30.7.1992.

 

 

"Elämänohjeita"

 

Rukoussarvia

-----teksti ja kuvat Leena Falttu-----lähteenä Kotiseutumme Eurajoki osa XII-----