Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Irjanteen museot ovat sulkeutuneet tältä vuodelta.

Ryhmät voivat tulla tutustumaan museoihin, myös Eurajoen kristillisellä Opistolla sijaitsevaan Apteekkimuseoon, sopimuksen mukaan. Tiedustelut Eurajoen kunnan matkailuinfosta, p. 044 3124 216

 

••

Kansanlaulukirkko Irjanteen kirkossa 1.8.2019 klo 18.00. Kirkon jälkeen Eurajoen Maaseutunaisten tarjoilemat kirkkokahvit. Tervetuloa!

•••

 

Kotiseutuyhdistys julkaisi v. 2017 Eurajoki-kuvateoksen, joka esittelee Eurajokea ennen kuntaliitosta Luvian kanssa.

Kirjaa myydään kunnan matkailuinfossa ja Länsi-Suomen osuuspankin Eurajoen konttorissa. Kirjassa on 160 sivua ja sen hinta on 30 euroa. 

Tiedustella voi myös numerosta 044 991 0075.

Postiennakolla lähetämme myös Eurajoen ulkopuolelle, postikulut 10,90+postiennakkomaksu 7,00.

Kirjaan on pyritty keräämään kattava otos eurajokelaista elämänmenoa, kunnan ja seurakunnan, yritysten ja yhdistysten toimintaa sekä kaunista eurajokelaista maisemaa. Mukana on runsaasti kuvia niin erilaisista kulttuuri-, urheilu- ym. tapahtumista kuin arkisesta aherruksestakin. Kirjan kuvat ovat pääosin Tapani Karjanlahden ja Mervi Salosen taltioimia, mutta mukana on myös monien muiden kuvaajien otoksia.

Kirjan toimituskuntaan ovat kuuluneet puheenjohtaja Leena Falttu, Ilkka Heikkilä, Marja Hiltunen sekä kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Tapani Rihtimäki. 

 

•••

Kotiseutumme Eurajoki-kirjasarjan osaa XXXI on ostettavissa OP-n ja SP-n konttoreista 18 euron hintaan. Kirjan esittely osiossa Kotiseutumme Eurajoki-kirjat.

            

Museot ympäristöineen kuuluvat Irjanteen perinnekulttuurikeskukseen, joka sisältää museoiden lisäksi 1731 rakennetun puukirkon tapuleineen ja kirkkotarhoineen, talonpoikaistalojen (Kylä-Laurilan ja Kohnan) iäkkäät rakennukset, entisen alakoulurakennuksen, Åke Tottin muistokiven, raivaajahevosten muistopuomin ja patsaan Elämänpuu.

Kokonaisuuteen kuuluvat maatalousmuseo, jonka yhteydessä on ns. Munakarin huone, kotiseutumuseo vanhassa lainamakasiinissa, maan alla sijaitseva kellarimuseo sekä eri rakennuksessa sijaitseva koulumuseo ja vanhassa paloruiskuhuoneessa olevat palokalustoesineet. 

Irjanteen museot sijaitsevat osoitteessa Kaukomäentie 2 ja aivan lähellä virtaa Eurajoki, jonka vastarannalla, Kaukomäentien varrella, on historiallinen vanha saha-ja myllyrakennus, Faltun saha.

Museoissa on kaiken kaikkiaan noin 5200 esinettä ja kokoelma on saanut vierailijoilta runsaasti kiitosta vuosien mittaan. Esillä on paljon isoja esineitä, kuten höyrykone, puukaasutraktori, muita traktoreita ja tappureita, hevoskierto, toimiva tuulimoottori ja Suomen ensimmäinen yhdistelmäkylvökone. Osa koneista on käyttökuntoisia, ja niitä on esitelty kesäisin mm. museoiden avajaisissa.

Lisäksi nähtävillä on paljon erilaisia vanhoja maataloustyökaluja ja -koneita sekä sepän työhön, kalastukseen ja metsätöihin liittyvää esineistöä.

Kotiseutumuseossa (makasiinissa)  on erilaisia kodin tarvekaluja ja työkaluja ja muita talous, käsityö-ym. esineitä, kaiken kaikkiaan n 2000 kpl.

Kellarimuseossa on noin 330 eri esinettä, joista ampuma-aseita noin 150, sekä koulumuseossa, jossa on kaksi vanhan ajan luokkahuonetta täysin kalustettuina, noin 600 esinettä ja pienessä palokalustomuseossa 24 esinettä.

Yhdistyksen johtokunta onkin ollut hyvin tyytyväinen eurajokelaisiin, jotka niin runsain mitoin aikoinaan lähtivät mukaan toteuttamaan museohanketta, sekä raha-ym lahjoituksin että osallistumalla talkootöihin. Ilman kuntalaisten suurta vaivannäköä ei näin laajaa museokokonaisuutta olisi Irjanteelle saatu.

Suuren kiitoksen ansaitsevat myös museoilla jo 1980-luvulta lähtien talkoovoimin työskennelleet museonhoitajat ja- esittelijät, ilman heitä museoita ei voisi ylläpitää eikä esitellä yleisölle.

Maatalousmuseo

 

 

 

Puukaasutraktori

Mörkö-majuri (Fordson major v.1947)

Kotiseutumuseo

Kotiseutumuseo odottelee kävijöitä

Palokalustomuseo

 

Palokalustohuone, etualalla Åke Tottin muistokivi

Koulumuseo

 

Lauri toivottaa tervetulleeksi koulumuseoon

Munakarin huone

Munakarin poikien kompassi

Apteekkimuseo

 

-----teksti ja kuvat Leena Falttu-----

 

 

 

 

 

 

©2020 Irjanteen museosivut - suntuubi.com