Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Kotiseutuyhdistys sai Kaarlo Liukkaalta hienon taululahjoituksen 17.6.2010. Taulu on Maissi Niittyrannan maalaus Munakarin venevajasta ja paateista. Lahjoituksen otti vastaan Pertti Lehtimäki.

Suuret kiitokset lahjoittajalle!

(Kuvat Timo Kostamo ja Leena Falttu)

Kaarlo Liukas ja Pertti Lehtimäki

Museon kesätyöntekijä Riikka Iisakkala ja Pertti sekä Kaarlo Liukas omaistensa kanssa

Munakarin huone

Keväällä 1989 Eurajoen kunta peri Munakarin poikien, Martti ja Aarne Suomisen kalastajatilan jäämistön ja lahjoitti sen edelleen kotiseutuyhdistykselle museoitavaksi. Jäämistöä varten rakennettiin oma huone maatalousmuseon pohjoisenpuoliseen päätyyn.

Munakarin veljekset eli Martti, (1909-1978) ja Aarne (s.1914-1983) Suominen olivat legendoja jo eläessään. He asuivat vanhoinapoikina Munakarin saaressa ja elättivät itsensä kalastamalla ja linnustamalla.

Pentti Saaristo on kirjoittanut heistä näytelmän "Munakarin veljekset",  jota on esitetty Kuivalahden kesäteatterissa neljänä kesänä ja sen on nähnyt yli 20 000 katsojaa kaiken kaikkiaan. Ensimmäiset esitykset olivat vuosina 1980-1983 ja uusintanäytös 1993.

Veljeksillä riitti monenlaisia tarinoita ja he tunsivat Olkiluodon merialueen kuin omat taskunsa, eläen vaatimattomasti luontoa seuraten ja kunnioittaen. Heidän rauhansa kuitenkin rikkoontui, kun Olkiluotoon alettiin rakentaa ydinvoimalaa 1970-luvulla. Suomisen Aarne kertoi värikkäällä tavallaan, käytyään kävelyllä n.s "Vihollismaan nokassa" : - ja eiköst jumalaut, keskell tiät ol rakennett uus tehdas!" Veljekset saivat kuitenkin asua mökissään loppuun asti. Martti kuoli kotonaan 1978 ja Aarne 1983.

Tekstin lähteenä Pentti Saaristo : Kylätarinoita (Kotiseutumme Eurajoki ja Lappi VIII)

 

Sekalaisia esineitä

 

Lukemistoa vuodelta 1953

Munakarin huoneessa ovat näytteillä myös Venäjän keisarin, Aleksanteri kolmannen ja hänen vaimonsa muotokuvat, jotka Suomisen veljesten isä oli saanut kiitokseksi urotyöstään, palvellessaan rakuunana. Hän oli pelastanut varuskunnan komentajan tyttären hukkumasta ja sai muistoksi  keisariparin kuvat sekä 100 markkaa rahaa.

Aleksanteri III

Keisarinna Maria Fjodorovna

-----teksti ja kuvat Leena Falttu-----lähde : Kotiseutumme Eurajoki osa XII-----