Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Kotiseutuilta heinäkuussa 2009

Kotiseutuiltoja on vietetty jo vuodesta 1973 lähtien ja tilaisuuden ohjelmasuunnittelijana ja -järjestäjänä on ollut Kalevi Huhtikari jo parisenkymmentä vuotta. Sää on melkein aina suosinut, ja vain kerran on tilaisuus pidetty kirkossa ja kerran nuorisotalossa. Ohjelma on tietysti vähän kärsinyt sisätiloissa tilanpuutteesta.

Tämänkesäinen kotiseutuilta vietettiin Irjanteella 30.7. koulumuseon pihassa. Sen vanhan ajan pihapiiri onkin paljon parempi ja rauhallisempi paikka kuin varsinainen kirkonmäki, jossa on liikenteen melu häiritsee. Jokirannassa taas kuuluu vain kosken kohinaa, joka on oivallinen taustaääni esityksille.  Paikalle oli kokoontunut yli sata henkeä katselemaan ja kuuntelemaan eurajokelaisia esityksiä ja Satakunnan museon johtajan, Juhani Ruohosen juhlapuhetta. Sää oli kaunis ja heinäkuisen lämmin. Illan musiikista vastasivat Eurajoen pelimannit, eli myös Kolmen koplana tunnettu trio Jasu, Kiikola ja Numminen.

Tilaisuuden juonsivat “vallassa olleet” kartanonherra ja -rouva eli Mauno Jasu ja Päivikki Lehtihalme, kumpikin vuorollaan kuuluttaen seuraavan ohjelmanumeron. Aivan aluksi kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Eila Holmsten toivotti kaikki tervetulleiksi tämänkertaiseen juhlaan ja sitten alkoi varsinainen ohjelma.


Ensimmäinen esiintyjä oli tanhuryhmä pikku Väkkärät, jossa oli eri-ikäisiä lapsia, ikähaitarina noin 4-8 vuotta. Ohjaajana oli Terhi Virta. Seuraavaksi esiintyivät EVON valiovoimistelijat, joita ohjaa Katri Valonen. Sen jälkeen kuulimme erilaisia eläinaiheisia runoja Aila Simulan lausumina. Runot käsittelivät kotieläimiä aina kissasta aasiin ja joukossa oli sekä kotimaisista Aale Tynnin, Risto Rasan ja Juice Leskisen kirjoittamista aina Pablo Nerudan Oodi kissalle -runoon asti. Aila Simula oli myös sommitellut esityksensä lomaan mukavaa jutustelua, jolla saatiin aasinsiltoja runosta runoon.

Juhani Ruohonen käsitteli puheessaan kotiseututyön historiaa sekä meillä Eurajoella että muualla Suomessa ja totesi kotiseututoiminnan olevan aina uusien haasteiden edessä, maailman muuttuessa ja kansainvälistyessä. Hän kiitteli sitä laajaa ja monipuolista työtä, mitä Eurajoella on tehty, erilaisine tilaisuuksineen, uusimpana niistä hevoskyntökisat sekä julkaisu-ja museotoimintaa, jotka Eurajoen kotiseutuyhdistyksellä ovat keskeisimmät osa-alueet.

Puheen jälkeen seurasi laulua : äiti ja tytär Virpi ja ala-asteikäinen Saara Pämppi lauloivat. Ensin Saara esitti yksin laulun Kirje kuulle ja sen jälkeen he lauloivat yhdessä Vuosi Luojan kämmenellä. Kauniit äänet soivat hienosti yhteen. Esa Laihonen soitti seuraavaksi sahalla kolme kappaletta ; Lähde, Ol’ kaunis kesäilta ja Uralin pihlaja. Häntä häiritsi - juontaja Jasun mukaan - eli säesti hanurilla Raimo Numminen. Aivan kaunis ääni on sahassakin, ei uskoisi arkisesta työkalusta.

Nuori ja kotiseutu-otsikolla puheen piti tällä kertaa kevään ylioppilas, Kirkkonummen kansallispukuun pukeutunut Johanna Holmsten. Hänen puheensa jälkeen nähtiin tanhuryhmä Väkkärän vauhdikas esitys ja sitten kulttuurisihteeri Pirjo Jaakkola kiitti omassa puheenvuorossaan ohjelman järjestäjiä ja suorittajia, ennen kuin ilta päättyi juhlalliseen kotiseutulauluun.

Ohjelman jälkeen Maatalousnaiset tarjosivat pullakahvit ja -mehut ennen kuin iltakirkon kutsukellot alkoivat soida 19.30 aikaan.

©2020 Irjanteen museosivut - suntuubi.com