Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Pitsinen kädentaito-kirja

"Pitsinen kädentaito-isoäitien pitsejä Eurajoelta" on Auli Hannilan toimittama ja se on ilmestynyt vuonna 2003. Kotiseutuyhdistyksen jäsenet Leena Heikkilä, Marja-Riitta Kopra ja AnjaTuominen suorittivat eurajokilaisten, ennen 1950-lukua virkattujen pitsien keruun osana Vältti-maaseutuperinteen elvytyshanketta. Kirjaa saa ostaa Osuuspankista 20 euron hintaan.

Kotiseutuyhdistyksen yhteistyökumppanina kirjaprojektissa oli Eurajoen kristillinen opisto, jossa suoritettiin töiden taltiointityö. Keräys tuotti kaikkiaan 330 kpl pitsejä noin 30 eri taloudesta. Nuorimmat pitsit ovat 1950-luvulta ja vanhimmat jopa 1850-luvulta. Kaikki mallit on on kuvattu ja digitaalisesti dokumentoitu sellaiseen muotoon, että tottunut tekijä pystyy ne virkkaamaan. Kirjaan on valittu jokaiselta tekstiilin omistajalta vähintään yksi pitsi ja kirjan tekijä on antanut niille nimet.

Toimituskunta, johon ovat kuuluneet Leena Heikkilä, Marja-Riitta Kopra, Katri Tammelin, Jukka Tamminen, Anja Tuominen ja Ansa Vanha-Rauvola, kiittää kaikkia tekstiilien omistajia ja keräystyöhön osallistuneita, sekä kirjan mallia Mari Mattilaa ja Männistön tilaa, joka tarjosi vanhan ympäristön tekstiilien kuvauksille.

 

 

Etukannessa Mari Mattila

Takakansi : Liinan on virkannut Liisa Lehtinen 1950-luvulla

Unten mailla

Kuurankukka : virkannut Aini Lehtinen

Mehikukka

Sama Mehikukka kukkapylväsliinana

 

Kukkalehto 1920-luvulta Aini Tammisen virkkaamana, alla yksityiskohta liinasta

Aamun sarastus

Valloittava

 

Lumpeenkukkalampi

 

Yllä : Tähtitulppaani ja alla : Tulppaanikukka

Kesällä - reunapitsin on tehnyt Aino Nikula