Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Vieraskirja  [ Kirjoita ]

Nimi: J.Mäkinen

17.03.2018 00:29
Hei P. Ramstedt minulla saattaisi olla tietoa Einestä. Voisimme vaihtaa sähköposti osoiteitta. Karmeaan kuntoon on tosiaan mökki päässyt, eikö suvullanne ole halu kuitenkaan korjata mökkiä vaan antaa sen mädäntyä.

Nimi: P. Ramstedt

07.01.2018 23:33
Tervehdys eurajokelaiset. Kuinka moni Irjanteen suunnalla asunut muistaa pienessä mummonmökissä asuneen Eine Ramstedtin (1874-1969)? Sukumme on Irjanteelta lähtöisin, vaikkakin sittemmin tämä sukuhaara on Poriin siirtynyt. Irjanteella on edelleen olemassa jo kovin rapistuneessa kunnossa oleva Einen vanha asuinsija, joka on yhä sukumme omistuksessa muistuttamassa suvun kunnioitettavista lähtösijoista.

Nimi: Jaakko Virtanen

29.07.2014 09:22
Tämäpä hauskaa,

- vainko Virtaset piirtävät ajatuksiaan vieraskirjaan, niinpä siis jälleen minä, Jacob Litenström, pieni virta Eurajoen rantamilta vuosikymmenten kaukaa, - nyt jo muuttanut sukujuurilleni Porvoon kaupunkiin, Haikkoon lahden rannalle, kaupungin elävään kulttuuriin ja historiaan, merellisiin Suomenlahden tuuliin. Ehdotan jälleen Eurajoen kulttuuriväelle, estetiikkaa kaipaaville ja puhtaampaa Eurajoen virtaa odottaville ranta-asukkaille, antakaa äänenne ja aivoituksenne virrata tälläkin palstalla, jos ääntänne kulkee eikä ole vaiennettu. Vaiennut arjen kulttuuri kun aina on se tuskaisin tässä hetkessä ja vaikuttaen hamaan tulevaan. - Hyviä ja raikkaan virkistäviä tuulia siis Eurajoen rantamille, toivottaa Jaakko Virtanen

Nimi: tuulia myllymäki

05.08.2013 18:40
etsin sukuani sieltäpäin, Virtasia?

Nimi: Jaakko Virtanen

21.12.2012 07:35
Lapin pakkasista nyt terveiseni; - Mielen rauhaa Jouluun ja alkavaan Uuteen Vuoteen toivotan sekä alkavalla uudella jaksolla kulttuurin ja estetiikan luovuutta ja elävää avaruutta.

Samalla kysyn tämän sivun ja palstan nimestä, nimen todellisista merkityksistä: - Onko tämä ihmisille "Vieras kirja", "Vieraan kirja" tai senkaltainen "Vieraskirja", johon voi piirtää avoimen kysyviä sanoja, ei siis vaiettuja sillä nekin ovat sanoja ja puhetta.

Vaietut ja suljetun kuulumattomat sanat elämän arjessa viestivät aina tavasta tai halusta vaieta, halusta kääntää selkä, pakosta paeta kiperiä asioita omassa elämänpiirissä.

Kuuntelevat, merkityksiä etsivät ja sisältävät sanat haluavat asettua lähelle, siten voida koskettaa mielen liikkeitä ja ajatuksia, - asettua pohtivaan yhteyteen; - ei siis räiskivän räväkkään mellasteluun eikä pikasähkeiden sivalluksiin, sillä sekin olisi kärjistynyttä käskytystä toisen vaietaja olla kaukana. Vain kuuntelu ja kaanssakulkijan kuunteluun vastaaminen koskettavilla sanoilla luo sisältörikkaan elämän. Sitä toivotan nyt tässä.

Toki sanat ovat vain yksi "puhelulanka" yhteyteen ja se voi aina oikkuilla kuten entiset puhelinlinjat; kovin toistuvasti luurista kuului vain haloo-haloo..., eipä juuri muuta mutta toki siinä ehti aistia, kuka haloota huhuilee. Sekin oli tärkeää ja askel kuuntelevaan vuoropuhumiseen.

Kiitos, - en enää häiritse / JVSV

Nimi: Matti Haajanen

06.11.2012 07:31
Mahtaakohan Aila Simula ollut joskus suomen kielen opettajana? Jos - niin hyvän opetuksen sain aikanaan sen nimiseltä henkilöltä Sysmässä.

Nimi: Jaakko Virtanen

15.02.2012 08:08
- Jälleen minä, J.V, kirjoitan ja huomioin, että on tääälla vieraskirjan sivuilla "hiljaista kuin huopatehtaalla". Heijastaako tämä kulttuuriväen tapaa puhua, - vaikenemalla. Näen asian niin, että jos vaikenee, merkitsee se samalla kuuntelemattomuutta toista kohtaan. Itselläni on mittavasti kirjallisen autenttista materiaalia Eurajoen ja eurajokisten kulttuurista ja elämänasenteista arjen tehtävissään, joista vain pienen osan olen käyttänyt Kotiseutumme Eurajoki-kirjasarjan sivuilla. Olen kokoamassa niistyä "kirjaa" itselleni ja jälkikasvulleni myöhemmin heidänkin tietää ja tuntea sen taustakulttuurin, josta olen kolmantena Virtasten sukupolven jäsenenä lähtenyt toisiin ilmanaloihin. Kun tiedän sisältörikkaiden sukupolvieni elämänkuvioista eri tahoilla Suomea 500 vuoden takaisiin arjen hetkiin, on tuohon "kirjaan" siis ylipursuavasti materiaalia, - elämän mitä erilaisempia ilmapiirejä ja arjen hetkiä kerrottavaksi. Vähäisen ja vaatimattoman osan olen jo kymmeniä vuosia sitten antanut Tampereen kotiseutuarkistoon. Arvelen, nyt on portit sulkeutuneet minulta mitä tärkeimmissä kulttuurin asioissa. Olenhan saanut aikanaan - nimeltä tässä mainitsematta - jopa vaatimattomasta sanomalehden musitokirjoituskesta ankarat sapiskat Eurajoen kultturipersoonallisuudelta; ja muitakin varoituksen viestejä. Enhän toki niistä säpsähtele, ovathan mielenkiintoisia heijasteita syntymäpitäjästä. No, - kaikki tuonkaltainen on myös kulttuuria ja kulttuurin ilmapiiriä heijastavaa; - siten auttaen myös pohtia niiden syvimpiä merkityksiä.

Mutta raikkautta ja elävyyttä sekä syviä arjen perusteita kuuntelevaa kevättä kulttuurille ja kulttuuriväelle toivotan. Jaakko Virtanen

Vielä eräänlaisena arjen mottonani Juicen sanoin, "- on helppoa olla samaa mieltä ja helppoa olla mieletön, vaan enemmän löytää kun poikkeaa tieltä ja kulkee läpi metsikön"

Nimi: Asiasta kiinnostunut

17.10.2011 09:58
Kun kirjoitetaan seuraavaa "Kotiseutumme Eurajoki" -kirjaa, olisi syytä huomioida TkT Linda Kumpula, joka täyttää kirjaan ottamisen tunnusmerkit paremmin kuin moni muu. Hän on nimittäin todella eurajokelainen tohtori: asuu täällä, on saanut täällä lapsen ja on väitellyt täällä asuessaan. Myös hänen miehensä, jo kolme vuotta eurajoella asunut Jussi Kumpula, on tekniikan tohtori, joka on väitellyt Eurajoella asuessaan. Toinen on töissä Posivalla, toinen TVO:lla.

Nimi: Jaakko Virtanen

02.11.2010 09:13
No niin, tulihan kokeilu tapetille. Ja se voitaneen sieltä poistaa.

Olin sanomassa, että edelleen museosivut koen tärkeän sisältörikkaina, paitsi havaitsen eurajokisen väestön olevan kovin hiljaista, varovaisia omissa sanoissaan. Paljon väkeä museosivuilla näyttää liikkuvan mutta omia `puumerkkejä` (siis bomärkke eli asuinmerkintä) ei vieraskirjaan rohjeta piirtää. Tarkoitan siis museossa aistittavan arvokkaan luovuuden historian ohessa kivun ja tuhon historiaa, - kaikilla arjen alueilla, joka puuttuu museon esineviesteistä tämän ajan ihmisille. Jos kivun koskettelu arjesta kätketään, jää luovuus torsoksi ja vajaaksi, - aina.


Historia ei koskaan ole noin siloista ollut, mitä museon esineistö heijastaa. Tiedän, miten säröistä vuosisatojen ja lähisukupolvien taival on asujaimistolle ollut. Olisi arvokasta senkin osan näyttäytyä esineistön puheena ja sanoina; on kyse sitten asemuseosta, maataloudesta, arkkitehtuurista, koulu- ja kulttuuritoimesta, uskonnosta ja uskomuksista ...

Tiedän, miten kodeissa ja pienissä ihmisyhteyksissä menneiden kivuista ja säröistä puhutaan hyvin hiljaa, kuiskaten. Mielissä on jotakin, joka vaientaa, tekee aran hiljaiseksi. Kun Sofi Oksanen antoi Eestin kansan vaientuneet kivun sisäiset mietteet tulla kuuluviin, on koko Eurooppa ilmaissut kiitoksensa Sofille. Ihmiset eurooppalaisessa kulttuurissa ovat saaneet vaiennetuille mielen alueilleen tulkin, - sekä rohkaisun katsoa tapahtuneita suoraan silmiin.

Edellisen pohdinnan kirjoitin tyttäreni kodissa Tallinnan Toompealla kun vaimoni kanssa olin eläväisten lastenlastemme kaitsijoina. Siitäkö johtui lukuisat sanavirheet tekstissä kun juttu lennähti liian aikaisin sinne museolle. Tallinna ja Toompea on arvokas, elävä kulttuuriheijastus keskiajalta. Tallinna pieneltä säikeeltään nivoutuu myös omaan sukuhistoriaani ja kuljen siis sukuni pieniä polkuja, kun 1500-luvun lopulla Jacobus Canuti lähti pedagogiksi sinne Länsi-Suomen maisemiin.

Ja vielä pieni viite viimeiseen Eurajoki-kirjaan, L.Onervan runouden kuvaamaan luovuuden ja kivun verkostoon; - aikanaan vaiettu ja vaiennettu, herkästi tunteva ja luova ajattelija, joka puhui elämästä sanoilla, joilla merkityksillä ei olisi pitänyt puhua. Ko. artikkelissa on tärkeä kohta, osoittaen suoraan mistä lähteistä kasvaa luovuus, rohkeus ja syvä pohdinta katsoa elämää pintaa syvemmin ja todellisempana:- varhainen kokemus aistia sana kuin runona, metaforana, elämästä monisäikeisesti koskettavana.

Tervehtien ja ikiaikaista joulua odotellen, Jaakko Virtanen

Nimi: Jaakko Virtanen

02.11.2010 07:29
- olen kaksi kertaa tässä lähituntumassa yrittänyt, monin vaihtoehtokeinoin, kirjoittaa ajankohtainen museoteema sivuille, mutta ei vaan lähde, ei taltioidu vieraskirjaan. Onko nyt jokin virhe vaikuttamassa vieraskirjan toimivuudessa. Kokeilen nyt kuitenkin vielä tämän huomioni lähettää, josko tarttuu nähtäväksi.

Nimi: LF

04.07.2010 23:10
Yllä oleva kuva on Irjanteen kotiseutumuseosta.

Nimi: Jaakko Virtanen

15.04.2010 14:17
Tämä sivusto vaikuttaa raikkaalta ja moni-ilmeiseltä. Samon tämä vieraskirja mahdollisine viesteineen saattaa avata mieliä pohtimaan kotiseudun tapahtumaprosessia menneestä tämän päivän kautta huomiseen. Yhden viestin selvennyksenä sanoisin omasta viimeisimmästä artikkelista kotiseutumme Eurajoki XXVI-kirjaan:

Kirjan "Lukijalle" kappaleessa mainitaan minun kiorjoittaneen oman sukuni historiaa. Se ei ollut artikkelin keskeinen merkitys ja tarkoitus, sillä jo kahdessa ensimmäisessä lauseessa ilmaisen kirjoitukseni keskeisimmän merkityksen: "Kirjoitukseni `sankaruuksien`ajasta koskettelee Eurajoen asujaimiston elämän asenteita ja elämäntapoja, arkista elämäntapaa n. vuosilta 1860 - 1960. Havaitsemani, koetut ja tarinoissa kuullut arkipäivien elämäntunnot rakentavat jännitteisen kudoksen; etsin n iihin selvyyttä ja ymmärrystä unohtuneista ja unohdetuista historian hetkistä."... jne. Lähdemateriaalina olen käyttänyt mm. koko Supomen sanomalehdistöä 1800-luvulta ja samoin aikakuslehdistön artikkeleita ko.jaksolta. Keskeisenä teemana on ankarat taistelut Eurajoella kansakoulun synnyttämishetkistä mm. opettajien savutamisineen pois paikkakunnalta kun kasakoulu vihdoin saatiin aikaiseksi. Ja erityistä huolta ajattelevalle väestönosalle aiheutti koko Suopmessa huomiota herättänyt pitkäjaksoinen pienen väestönosan harjoittama häiriköinti ja väkivalta. - - - Siis keskeinen pohdintani koskee Eurajoen kulttuurihistoriaa ja sen kivuliaita kokemuksisa ihmisten arjessa. Virtasten suvun historiaa toki sivuan, sillä heidän merkintöinään on tapahtumia ja kokemuksia noista kivuliaista arjen hetkistä, - toki kovin niukasti niitä lainaten.

Tuo siis vain selvennyksenä keskeisetä teemasta kirjoituksessa. Pahoittelen, jos artikkelini antaisikin virheellisen viestin tarkoittamastani kulttuuri-ilmapiirin yleisitä kivuista Eurjoella. Kiitos kuitenkin, että nuo kivuliaatkin hetket ovat saaneet palstatilaa, sillä nähdäkseni ne unohdettuina, -ehkä juuri siksi, edelleen ovat vaikiuttamassa.

Nimi: Eurajoen kotiseutuyhdistys

04.08.2009 22:51
Tervehdys kaikille sivulla kävijöille ja etenkin niille, jotka ovat itse käyneet Irjanteen museoilla!

Toivomme kommentteja paljon ja palautetta museoista!